Blog

Ook vroeger waarde de ziekte rond in de stad

Wat te doen bij besmettelijke ziektes: snel naar Sint Joris!

Vroegere wist men niet altijd waar ziektes vandaan kwamen. Vaak was men ook te arm om een goede dokter te betalen (indien ze al bestonden!), maar gelukkig was er een ander redmiddel waarvan de kracht niet mag onderschat worden: de heiligen en hun relikwieën.

In de Sint-Joriskerk vinden we bescherming tegen alle besmettelijke ziekten (inc. pest en cholera!), met name in de vorm van het reliekschrijn van de 40 uitmuntende beschermheiligen tegen besmettelijke ziekten.

In de middeleeuwen stond in de Antwerpse Sint-Joriskerk al een altaar van een broederschap gewijd aan St.-Rochus, beschermer tegen pest en dergelijke besmettelijke ziekten. Later, in 1860 ten tijde van de choleraepidemie, is die broederschap opnieuw opgericht en 10 jaar later in 1869 wordt ze verheven tot Broederschap der XL uitmuntende beschermheiligen tegen alle besmettelijke ziekten. Nog eens een tiental jaar later wordt de broederschap begiftigd met het monumentaal reliekschrijn waarin de relikwieën kunnen rusten van 40 heiligen die in de loop der eeuwen een beschermende rol speelden bij epidemiën. Het schrijn dat in zijn vorm een doodskist combineert met een kerk, spitse toren incluis,  – een kunstwerk van Egide Watlé (1878) – is een van de pronkstukken van de huidige kerk.
Tegen de pilaren van de middenbeuk staan enkele typische gepolychromeerde neogotische heiligenbeelden. Met een verwachtingsvolle blik ten hemel gericht houdt de Siciliaanse martelares Agatha (3 de -eeuw) de tang in de hand waarmee haar borsten werden afgesneden die echter volgens de legende op wonderbaarlijke wijze terug genazen. Zij wordt dan ook aanroepen tegen o.m. borstkanker. Haar naamdag is op 2 februari.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.