Blog

Wist je dat de Koekenstad nog steeds een chocoladefabriek heeft?

Dat Antwerpen de Koekenstad is, wist je misschien al. Geen toeval trouwens. Kwam je de stad binnen langs het Centraal Station, dan kreeg je al vanaf het Kievitplein de geuren van de Beukelaer in je neus. Aan het Zuidstation bevond zich Parein en aan Station Dam geurde het naar de chocolade van Meurisse, de makers van de succesrijke Perette reepjes. Kleinere, ambachtelijke, chocolatiers zijn er nog altijd in Antwerpen, maar ooit waren er ook grote, industriële chocoladefabrieken zoals de reeds vermelde Meurisse, en daarnaast ook Martougin. Vrijwel alle chocoladefabrieken zijn in de loop der jaren overgekocht door kapitaalkrachtige internationale groepen, en vaak leidde dat ertoe dat ook de merknaam verdween.

Jammer, maar daar wordt sinds enkele jaren een mouw aan gepast. Vorig jaar kwam de Perette opnieuw op de markt. De laatste ingenieur van Meurisse had een dubbel van het recept van de succesreep in zijn privé-archief bewaard en het kort voor zijn dood doorgegeven aan Piet De Lombaerde, de project-manager van Antwerpen Koekenstad en de Pateekesweek.

In 2019 worden op een gelijkaardige manier twee andere repen opnieuw gecreëerd: Bloc en Minerva, beide van Martougin, en wat meer is: de chocoladerepen worden in Antwerpen gemaakt in de Cargill fabriek. Het betreft een voormalig klooster langs de Belgiëlei, dat in 1880 omgebouwd werd tot suikerfabriek, en waar sinds 1924 chocolade gefabriceerd wordt. In 1929 startte Nestlé op die locatie met de fabricatie van pralines en tabletten, vanaf 1980 werd overgeschakeld op industriële chocolade en in 2003 verkocht Nestlé de installaties aan Cargill.

On site wordt niet zo’n beetje chocolade geproduceerd: niet minder dan 36.000 ton per jaar. Klanten van de Cargill chocolade zijn o.m. Ferrero, Danone en de Magnum-ijsjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.